Det kan være vanskelig å vite hvilket eventyr man skal starte med dersom man er ny for Troll i ord, og heller ikke kjenner eventyrene i serien. Vi har derfor samlet noen tips fra barnehager som har brukt verktøyet i flere år.
De åtte eventyrene
Troll i ord-serien består av 8 eventyr med opphav fra ulike deler av verden. Bukkene Bruse, Påfuglen og ravnen, Krokodillen og reven og Storfuglen er korte og enkle eventyr som passer for alle barn.
De to samiske eventyrene om Stallo og Undervannslandet, samt Gutten og Nordavinden og Skomakeren Dratewka er lengre eventyr som ofte er mer tilgjengelige for de eldste i barnehagen og for skolebarn.
Tilbakemeldinger fra Espira Salamonskogen er imidlertid: «Ikke velg eventyr kun ut fra barnas alder.»
Nyttige spørsmål å stille seg:
– Hvilket ordforråd har barnet/barna?
– Hva vil barnet/barna lære? Hvilke interesser har de?
– Hva trenger de i hverdagen/hva møter de i hverdagen?
– Korte eventyr passer for alle.
Råtips
Dersom man fremdeles er usikker i forhold til valg av eventyr er tipset fra Espira Salamonskogen å starte med eventyret om Påfuglen og ravnen. Eventyret fenger barn i ulik alder og med ulike interesser. Temaene farge og form gir rom for mange ulike aktiviteter der barna får øve på ord og begreper de møter i barnehagen og i hverdagen ellers.
I språkesken med konkretene for Påfuglen og ravnen følger det f.eks med et brettspill om farger. Spillet er intuitivt og engasjerer både de yngste og de eldre barna. Spillet krever ingen forkunnskaper eller ferdigheter i norsk for å kunne delta. Samtidig gir spillet gode muligheter for å bruke benevnelse og knytte aktiviteten opp til handlingen i eventyret for å trigge samtale og refleksjon. Brikkene i spillet har farger, det samme har feltene på brettet. Man må vente på tur, trekke en og en fargebrikke og legge på rett plass for å fylle sitt område på brettet. Barna lærer raskt ved å observere hverandre og den voksne kan aktivt støtte ved å benevne og gjenta, og referere til hva påfuglen og ravnen gjorde med fargene i eventyret, og slik trigge samtale rundt fargene og handlingen.